fredag 17 april 2009

En man åker fast för rattfylla vid flera tillfällen.
I väntan på rättegång får han en hjärnblödning och hämtar sig aldrig efter den. Han kan inte gå och blir rullstolsburen. Hemmet och bilen såldes. Han är över 60 år och flyttas därför till ett annat boende och får hemtjänst. Han blir därmed nästan helt bunden till sitt hem och är totalt beroende av anhöriga och hemtjänst.

I rättegången blir han dömd för rattfylla och man funderar ut lämpligt straff. Fotboja eller fängelse? Jag trodde det var självklart. Det är onödigt att kasta ut pengar på en fängelsevistelse för honom. Han befinner sig redan i ett. Hans eget hem.
Denna man kommer aldrig att sätta sig bakom ratten igen. Han har fått ett värre straff än Svenska Staten kan ge honom. Jag sa till anhörig att det självklart blir fotboja. Men... för ovanlighetens skull hade jag fel. Han fick fängelse i tre månader.

I sista stund kom det fram att han inte hade riksfärdstjänst och därför fanns det ingen möjlighet för honom att inställa sig på anstalten idag. Från klockan 17 i eftermiddag är han inte bara en sjuk gammal man, utan också en efterlyst brottsling!

Inga kommentarer: