onsdag 13 maj 2009

Ja, att det är en ganglion (översatt: gänglejon) är det ju inget att tveka över.
Så här står det hos sjukvårdsupplysningen:

"Ett ganglion, som är en sorts senknuta, är en vätskefylld utbuktning som bildas i anslutning till en led. Knutan brukar vara stor som en ärta men kan ibland bli upp till några centimeter i diameter. (...) Alla kan få senknutor och oftast beror det på att man har överansträngt leden. (...) Oftast har man inga symtom alls men ibland kan en senknuta ömma eller göra ont."

Jag googlade vidare och hittade mer:

"Karpaltunnelsyndrom: Karpaltunneln är en trång kanal som bildas av handlovens ben och ett kraftigt ledband. Benen ligger formade som en ränna, och rännan täcks av det strama ledbandet. På så sätt bildas en tunnelliknande kanal, karpaltunneln. I denna kanal passerar en viktig nerv som kallas medianusnerven till tummen, pekfingret, långfingret och en del av ringfingret. Där går även nio senor till de muskler som böjer fingrarna. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att det blir ett tryck mot medianusnerven i denna kanal.

Eftersom nerven har begränsad plats i karpaltunneln finns det risk att den kommer i kläm om utrymmet minskar. Att utrymmet i karpaltunneln minskar kan bland annat bero på:

  • att senhinnorna runt böjsenorna är svullna på grund av en inflammation
  • att det bildats knutor i senorna, så kallade senknutor
  • att man har en inflammation eller ledsvikt, artros, i handlovens leder, vilket gör att mjukdelarna i kanalen svullnar
  • att man har, eller har haft, en blödning i kanalen i samband med skador på mjukdelarna, till exempel muskler, eller benbrott i handen."

Mmm... jag har alltså klämda nerver i karpaltunneln som blivit trång pga en senknuta som bildats för att jag överansträngt handleden. Enkelt! Tur man har Google.

2 kommentarer:

mr. kolumnen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rozie sa...

Japp, sparar tid också när man går till doktorn. Bra när du kan gå dit och tala om vad som är fel.
Du kanske får lika fina händer/handleder som jag framöver då?